top of page
Paxton Architecture House in Balaclava

House in Balaclava

The renovation of this house in Balaclava was somewhat complex due to the heritage of the original part and the shape of the site being triangular. The addition to the existing house connects in a way that allows a quiet and private courtyard in the centre wrapped by the new addition. This also acts as a connection to the existing heritage part of the house, although internally, this is opened up to reveal an enormous connection from old to new.

The idea of wrapping continues to the façade of the project. The addition is wrapped in a grained façade occasionally broken by triangular windows. The intent was to make it look like a box wrapped in the cladding, and the gaps became the windows. The geometry of this allowed an articulation of the form where long lines are carved into the façade to define the different moments of it and create a framework for the elements of door, window, and cladding to sit within. There is a nice moment where the back gate is carved off by a line of geometry that runs east to west. Added to the geometric juxtaposition of the old house to the new is the colouring of it, literally black and white. The cliché is slightly tongue-in-cheek but allows easy distinction so the heritage of the original is not lost or corrupted.

Paxton Architecture House in Balaclava
Paxton Architecture House in Balaclava
Paxton Architecture House in Balaclava
Paxton Architecture House in Balaclava
Paxton Architecture House in Balaclava
Paxton Architecture House in Balaclava
Paxton Architecture House in Balaclava
bottom of page